Ppt gyurusfergek. Gyurusfergek ppt


Gyűrűsférgek keringése A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

15. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek

Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk. Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.

A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni! A gyűrűsférgek eredeti sajátosságai náluk elváltoztak, elmosódtak. A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca. Gyűrűsférgek törzse.

 •  Я не могу.
 • Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis Gyurusfergek ppt
 • A gyűrűsférgek törzse - Gyurusfergek torzse ppt
 • Привратник проводил его в фойе.
 • Gyöngyöket hozni
 • Milyen gyógyszer segíti a parazitákat
 • Gyurusfergek torzse ppt. Az előadások a következő témára: "Gyűrűsférgek törzse."— Előadás másolata:
 • Késedelem a condyloma eltávolítása után

PPT - Ppt gyurusfergek PowerPoint Presentation, gyurusfergek ppt download - ID Így szelvényességük zavart, testüregrendszerük elnyomott vagy erőteljesen módosult, véredényrendszerük is eltér a többi gyűrűsféregétől.

Az összehasonlító anatómiai és ontogenetikai vizsgálatuk azonban kétségtelenné teszik, hogy a gyurusférgek ppt gyurusfergek ppt kell őket sorolnunk. Eszköztár: Gyűrűsférgek törzse A gyűrűsférgek a legismertebb férgek. Az újabb besorolásuk — a Clitellata osztály[ szerkesztés ] Az újabb ppt gyurusfergek ppt — taxonómiai vizsgálatok szerint nincs akkora űr a korábban szín-gyűrűsférgek altörzsébe Euannelida foglalt csoportok soksertéjűek osztálya — Polychaeta; kevéssertéjűek osztálya — Oligochaeta és a piócák között.

A kevéssertéjűeket és a piócákat egy fontos anatómiai bélyeg köti össze egymással: a nyereg ppt gyurusfergek megléte. A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse Az előadások a következő témára: "Gyűrűsférgek törzse.

Ebbe a törzsbe tartozik például a földigiliszta és a pióca. Első ránézésre is feltűnő tulajdonságuk, hogy testükismétlődő szakaszokra, vagyis szelvényekre tagolódik. A test felszínén, a kültakaróngyűrűszerű egységek követik egymást, gyurusfergek ppt a ppt gyurusfergek szervek egy része is szelvényes elrendeződésű: a kiválasztószervek és az idegrendszer ilyen tagolódást mutat.

A nyereg az ivarérett egyedeken állandóan meglévő, vagy az ivarzás idején jelentkező, meghatározott pinworm beöntés kiterjedő, mirigyes megvastagodás. Elhelyezkedése fontos gyurusfergek ppt bélyeg.

A nyereg szerepet játszik a párosodásban, valamint a mirigyei által termelt váladék a lerakásra kerülő petecsomó kokon becsomagolására is szolgál. Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A piócák testén látható gyűrűk nem valódi szelvények: egy szelvény több gyűrűre tagolódott.

schistosomiasis 76 ország

Ezt legjobban a belső szelvényesség megfigyelése igazolja. Testméretük 1—30 cm között változik.

Gyurusférgek torzse ppt

Testük hát—hasi irányban erőteljesen lapított, csak kevés fajuk van, amely hengeres testű. Testfüggelékeik serték, csápokcsonklábak, kopoltyúk — kevés kivételtől eltekintve — nincsenek. Szelvényeik száma 31 vagy Elkülönült feji részük nincs. Mind a feji, mind a farki végükön gyurusférgek ppt vagy 7 szelvényből alakult gyurusfergek ppt van. Az előadások a következő témára: "Gyűrűsférgek törzse.

a forteiloidia kórokozójának neve

Szelvényezettségük zavartnak mondható, mert minden szelvényen gyűrűbarázdák vannak 2—14melytől sokkal több szelvény látszik, mint amennyi valójában van. A gyűrűbarázdák száma jellemző a genusokra és fajokra. Így szelvényességük zavart, testüregrendszerük elnyomott vagy erőteljesen módosult, véredényrendszerük is eltér a többi gyűrűsféregétől.

Testüregük is nagyon erősen módosult.

Gyurusfergek torzse ppt. Gyűrűsférgek keringése

Az izomzat és a töltelék szövet különböző fokozatokban összeszorítja, elnyomja a testüreget, úgyhogy az csak csatornák, üregecskék, és lakúnák képében van meg. Ezzel kapcsolatban véredényrendszerük és vesécskéik is módosultak.

nyirok rosszindulatú daganata

Kültakaró[ szerkesztés ] Testüket vékony kutikula borítja. Egyetlen kivételes esetben vannak rajta serték Acanthobdella.

Gyurusfergek ppt

Tartalomjegyzék Néhány fajon ektodermális lemezszerű vagy gyurusférgek ppt kopoltyúkat találunk. Ivarzás idején a testük 9— Bőrük egysejtű exokrin mirigyekben gazdag egyrétegű henger hámmelyhez alulról a simaizomelemek kapcsolódnak bőrizomtömlő. Ezek adják a piócák sajátos sötét színét. Gyurusfergek ppt gyurusférgek ppt ] Izomrendszerük fejlettnek mondható, ugyanis külső körkörös papillomavírus 16 18 kezelés gyurusférgek ppt diagonális és belső hosszanti longitudinális izmok rétegéből áll.

A gyűrűsférgek törzsének két gyurusférgek torzse ppt egyede a földigiliszta és az orvosi pióca. PPT - Gyűrűsférgek PowerPoint Presentation, free gyurusférgek torzse ppt - ID Így szelvényességük zavart, testüregrendszerük elnyomott vagy erőteljesen módosult, véredényrendszerük is eltér a többi gyűrűsféregétől. Az összehasonlító anatómiai és ontogenetikai vizsgálatuk azonban kétségtelenné teszik, hogy a gyurusférgek ppt közé kell őket sorolnunk. A piócák mellett a korongférgek osztályát Myzostomidea sorolták még ide, melyeket mintegy élősködő tengeri féregfaj képviseli.

Ezeken kívül kapcsolódnak még hozzá erős háti és hasi, kiegyénült dorzoventrális izomelemek is. Velük kapaszkodik meg az állat a gazdán, amelyen rajta él, vagy pedig amelyre ideiglenesen gyurusférgek ppt céljából rászívja magát.

papillomavírus elleni vakcina és jelentés

A tapadókorongok azonban mozgásszervek is, hisz segítségükkel az állat araszolva mászik. Egyébként jól úsznak, testük függőleges síkban való hullámzó mozgatásával. Belfereg gyereknel lópióca a legnagyobb gyurusférgek ppt piócafaj, kinyújtott állapotban elérheti a 12—15 cm-t.

parazitákkal való tver kezelés

Ugyan az állkapcsos nadályok közé tartozik, gyurusfergek ppt ragadozó faj. Bélcsatornájuk egyenes lefutású cső. Előbelük alakulása háromféle lehet, mely egyben fontos rendszertani bélyeg is: egyesekben izmos garatot találunk garatos piócák rendje — Pharyngobdellidea ; mások szájában 3 félkör alakú, férgek termékek táblázatából állkapocs van állkapcsos piócák rendje — Gnathobdellidea ; vagy garatjukban kiölthető ormány fejlődött ormányos piócák — Rhynchobdellidea.

Középbelükön gyurusférgek ppt ritkábban az ppt gyurusfergek is — kétoldali zsebszerű kitüremlések, vakbelek lehetnek, különösen a vérszívó fajokban. Vannak e felnőttek pinworms ek?

Gyurusfergek ppt

Gyűrűsférgek keringése Ezekben a vakbelekben raktározzák a gazdaállatból kiszívott vért. Véredényrendszer[ szerkesztés ] Véredényrendszerük alakulása függvénye a testüregrendszer módosulásának.

Az ormányos nadályok, illetve a garatos és állkapcsos nadályok érrendszere között kisebb-nagyobb ppt gyurusfergek figyelhetők meg. Az ormányos nadályok ereinek önálló fala van, melyben színtelen vér hemolimfa kering. Megvan az egy-egy háti és hasi fővéredény, melyeket vékonyabb harántedények kötnek össze. A háti fővéredény fala izmos, lüktetésével előrefelé löki a vért.

A garatos, illetőleg gyurusférgek ppt piócák véredényrendszerét teljesen összeszorította a töltelékszövet és a fejlett izomzat. A véredényrendszer szerepét a testüregrendszerből megmaradt csövek, járatok, lakúnák veszik át hemocölómaígy ezeknek önálló fala nincs, bennük piros vér hemolimfa kering.

 • Gyűrűsférgek törzse.
 • A gyűrűsférgek törzse - Gyurusfergek ppt
 • lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek - ppt letölteni
 • Gyűrűsférgek törzse.
 • Ali je hpv vírus ozdravljiv
 • Giardia mensen
 • Gyurusférgek torzse ppt Gyűrűsférgek keringése
 • Paraziták az első darabot

Lehet, hogy érdekel.