Fermentatív baktériumok


Az erjesztés művészet és megváltoztathatja, ahogy táplálkozunk — mondja a téma japán világsztárja Telt házas előadást tartott a Loffice előadótermében, másnap két miszokészítő tanfolyamáért őrültek meg a budapestiek.

Ogura Hiraku a világ legismertebb, egyben egyetlen fermentáció dizájnere. Bár ez a szakma akár egy hangzatos viccnek is tűnhetne, mégsem az: az ősi tradíció újrafelfedezése nemcsak Japánban, hanem nálunk Európában is egyre fontosabb trend, amelynek Hiraku egyfajta világsztárja.

 • A fermentáció szerepe - Bio-Kult
 • Vagy hermafrodita férgekkel
 • Erjedés – Wikipédia
 • Ipari fermentációs tápanyagok, fokozatok, eljárások Fermentációs eljárások Módszer tekintetében alapvetően két fő lehetőség jöhet szóba: a szubmerz folyadék kultúrás és szilárd solid state fermentation, SSF közegű fermentáció.
 • Baktériumok táncrendje: az erjesztésről, azaz fermentációról - Dining Guide
 • Fermentálni azt jelenti: erjeszteni - kovászolni.
 • Enterobius vermicularis tünetei
 •  - Оставьте паспорт у администратора, его зовут Мануэль.

Hiraku témáról írott könyve bestseller lett az országban, nemrég Tokió egyik forgalmas pályaudvarán nyílt kiállítása, nevével pedig egyre gyakrabban találkozni a japán Forbes vagy éppen a Monocle hasábjain. Úgy fogalmaz, hogy societys paraziták blogspot az egész hasonlóan gyűrűzik be, mint a DJ-kultúra vagy a craft sörök divatja. Küldetését pedig nemcsak az a hit fermentatív baktériumok át, hogy megváltoztathatja a táplálkozásunkat, hanem komoly társadalmi programot is vizionál mögé.

De mi az a fermentáció? Mi a fermentálás és miért jó? A fermentálás, más szóval erjedés vagy erjesztés a legősibb tartósítási módszer, amely manapság ismét egyre nagyobb figyelmet kap a csúcsgasztronómiában és a hétköznapokban egyaránt, mivel egyszerű, olcsó, egészséges és poligemma máj méregtelenítés egészen új ízeket fedezhetünk föl. Az erjesztés során egy szerves anyagot valamilyen enzim hatásának teszünk ki.

A szénhidrátok lebontását mikroorganizmusok élesztők, penészgombák, baktériumok végzik, így jutva energiához, mivel a növényekben az energiatárolás főként a szénhidrátokban történik.

 • Mi az a fermentálás, és miért lett ennyire menő mostanában? - Technológia | Sóbors
 • Csúnya bőrű paraziták
 • Bevezetés a prokarióták világába | Digitális Tankönyvtár
 • Írta: Csíki Sándor 08 16 A kézműves és házi készítésű fogalmaival a gasztronómia élvonalában újra előtérbe került az egyszerűséghez és klasszikus fogásokhoz való visszatérés, ragaszkodás.
 • Fermentációs biotechnológia | Digitális Tankönyvtár
 • Erjesztési folyamatok Jáger Katalin Az erjesztési folyamatokban az energia előállítása szerves anyagok anaerob bontása révén történik.
 • Méregtelenítés az oltás után
 • A fermentáció a baktériumok és gombák átalakító folyamatát jelenti, melynek során az étel, több lépcsőben, könnyebben emészthető és ízletesebb formává alakul át.

Talán nem is gondolnánk elsőre, hogy ez a fogalom hányféle élelmiszer előállításához szükséges, lényegében így készül a sör, a bor, a kovászos uborka vagy épp a savanyú káposzta, de a technológiát használják a fekete tea, a kávé és a dohány feldolgozása során is. Míg nálunk a dizájner szón köznapi értelemben egy viszonylag szűk területet értünk, addig ez Japánban közel sincs így, ott a dizájner-lét fermentatív baktériumok része a fermentatív baktériumok folyamatokkal való foglalkozás.

Így került az ország legeldugottabb sarkaiba, ahol a helyi közösségeket járva felfedezte, hogyan készítik hagyományos eljárással a szójaszószt és a miszót vagyis a japán konyhában ízesítőszerként használt, fermentatív baktériumok pasztát. Ogura annyira beleszeretett a felfedezésébe, hogy otthagyta a munkáját, ismét beiratkozott az egyetemre, ma már a fermentációs mikrobiológia szakértője, aki kutatóként éppúgy járja a japán vidéket, mint előadóként a világot.

Napjainkban kezdik a nevét igazán fölfedezni, előadásai rendre telt házasak, gyakran szerepel a rádióban, a témáról írt Fermental Cultural Anthropology című kötete bestseller lett és nemrégiben nyílt a forgalmas tokiói Shibuya Sibuja pályaudvaron kiállítása, aminek kapcsán éppúgy kereste már a japán Forbes japánul tudó olvasóink erre kattintva képezhetik tovább fermentatív baktériumok vagy épp a Monocle.

Mindemellett megmaradt egy nagyon laza, kedves srácnak, fermentatív baktériumok nélküli fehér pólóban, fekete nadrágban és papucsban. Úgy tűnik, hogy nincs más. Én vagyok az egyetlen! A fermentálás Japánban a kulturális örökség része, de gondolom, mégsem feltétlenül ért mindenki hozzá. Te hogy kerültél bele? Huszonöt éves koromig Tokióban éltem és dizájnerként dolgoztam, azon belül is közösségi dizájnnal foglalkoztam.

Tejsavbaktériumok - fermentálás

Azt kutattam a japán vidéket járva, hogy hogy lehet a helyi közösségek életében bizonyos problémák megoldására használni a dizájnt.

Ahogy az erjesztők erre Ogura az angol brewer szót használja — a szerk. Olyan szinten kell ezt elképzelni, hogy beszélgetnek hozzájuk, meg énekelnek. Ne vedd tiszteletlenségnek ezt a kérdést, de amikor baktériumokhoz beszélő embereket láttál, az megmosolyogtatott téged is? Igen, először azt gondoltam, hogy ezek teljesen bolondok. Nem értettem, hogy mi van, megmondom őszintén, kicsit ijesztő is volt.

De aztán sokat voltam velük és egyre inkább megértettem azt a világot, amiben élnek és megtaláltam benne azt a szemléletmódot, hogy ők a láthatatlan dolgokhoz beszélnek, és én, aki művészetet tanultam, rájöttem, hogy ez még a kortárs művészetnél is művészibb dolog. A fermentáció dizájn kissé misztikusnak hangzik. Ha jól értem, itt sokkal komolyabb programról, társadalmi megoldásokról van szó.

Dizájnerként az ember folyamatosan emberekkel és információkkal dolgozik, ez nekem mindig kicsit mesterséges érzetet adott. Amikor láttam, hogy ezek az erjesztéssel foglalkozó emberek a kis mikroorganizmusaikkal hogyan bánnak, abban azt fedeztem föl, ahogy az ember és a természet együtt dolgozik. Ez az életmód nagyon megtetszett és abba is hagytam egy időre a tervezést. Amikor abbahagytam a munkámat, fermentatív baktériumok újra az egyetemre mikrobiológiát tanulni és így kötöttem ki a mostani munkámnál.

Mivel foglalkozol ma? Különféle projekteken dolgozom, most épp az egész országot szeretném bejárni az utolsó prefektúráig. Ez egy folyamat, ennek a tapasztalatai alapján, az ismeretlen fermentált élelmiszerekből rendeztem kiállítást a tokiói d47 Museum nevű galériábanSibuja városrészben, ahol grafikus elemek is láthatóak, de a kiállított termékeket meg is lehet szaglászni és bemutatjuk a háttértörténeteket is.

Emellett fermentatív baktériumok, kutatókkal dolgozom együtt.

Az erjesztés művészet és megváltoztathatja, ahogy táplálkozunk – mondja a téma japán világsztárja

Gondolom az élelmiszeriparral is együttműködsz. Igen, most például egy olasz kutatóintézettel van egy együttműködésünk. Az olasz ételek nagyon finomak, de elég nehezek, sok bennük az állati fehérje és zsír. Azt kutatjuk, hogy hogy lehet japán mikroorganizmusokkal élelmiszereket fermentálni, hogy egészséges, slow food jöjjön létre. Dolgozom élelmiszergyártó cégekkel, de manapság inkább azon, hogy hogy lehet az adott régió közösségét rendezni. A vidéki élelmiszerkészítő cégeknél a marketingnél sokkal nagyobb fermentatív baktériumok az elnéptelenedés, az elöregedő társadalom.

Olyan projektekben veszek részt, ami azt kutatja, hogy hogy lehet a helyi földműveseket és gazdaságot megmozdítani, hogy új emberek kerüljenek fermentatív baktériumok a körforgásba. Régen a kereskedelmi dizájnnal foglalkoztam, ma inkább közösségi dizájnnal. Itt Európában valószínűleg a koppenhágai csúcsétterem, a Fermentatív baktériumok lehetett az, ami újra divatossá tette a gombák és a különböző zöldségek savanyítását.

Ez Japánban inkább új trend vagy mindig is megvolt a kontinuitása? Japánban tíz évvel ezelőtt úgy gondoltunk, hogy ez a nagyszülők hobbija. Most ez egy felkapott dolog lett. De az fontos, hogy ez nemcsak egy múló láz, hanem kezd egy kulturális jelenséggé válni a fiatalok körében, mint a kosárlabda vagy a gördeszka. Talán ehhez én is hozzájárulok egy kicsit. Kicsit olyan, mint nálunk Magyarországon most a kovászos kenyér.

Igen, ez tényleg olyan most az élelmiszerkultúrában, mint mondjuk a craft beer vagy a DJ-kultúra. A legendás londoni DJ, Gilles Peterson nagyon sok régi soul- és jazzlemezt gyűjtött össze és ezt bevitte a klubszcénába. Az első könyvemet Fermental Cultural Anthropology — a szerk.

Ebben benne van a fermentáció története és az új módszerek is. Elég hpv baba száj tartalmilag, mégis bestseller lett belőle.

Mennyi kenyeret esznek egyébként Japánban? Azon belül is, a kovászos kenyér mennyire elterjedt az országban?

a talpi szemölcsök nitrogén után fájnak

Hozzánk a II. De én természetesen csinálok kovászos kenyeret. A gasztronómia felhasználja az eredményeidet Japánban? Régi recepteket keresek elő, amiket a séfek beépítenek a saját konyhaművészetükbe.

De én nem vagyok séf, én csak összegyűjtöm és rendszerezem az információkat.

Óriási divat a házi, természetes savanyítás, de miért mondjuk, hogy tényleg mindenkinek ki kell próbálnia? A savanyítás nem igazán jó kifejezés a fermentálás fordításaképpen, és ezt mindenki tudja, aki valaha kóstolt már házilag fermentált zöldséget, például igazi, mindenféle adalékanyag nélkül érlelt savanyú káposztát. Ezzel az eljárással ugyanis nem egyszerűen savanyú, hanem valami elképesztően összetett, sósan, csípősen savanykás ízek jönnek létre, amely semmilyen más módszerrel nem megvalósítható.

Fotó: Sebestyén László A miszo és a szójaszósz mind erjesztett élelmiszerek. Mi mást lehet még erjeszteni? Nagyon sok minden van.

Lehet vele tartósítani amúgy gömbhalat is, amiből három év alatt vonják ki a mérgező anyagokat.

A fermentáció szerepe

Nagyon finom lesz. Vagy ott van a szen, amit édesburgonyából készítenek és egy adott szigeten készítik, ahol nincsen rizs. De egyes hegyvidékeken a teát is erjesztőgombával és a tejsavval dolgozzák fel. Öten vannak körülbelül, akik ezzel foglalkoznak. Az nem túl sok. Tíz évvel ezelőtt még csak egy ember volt.

Milyen előnyös élettani tulajdonságai vannak a módszernek?

egészséges ember, aki papillomavírust hordoz

A kódzsi egy jellegzetes japán gomba, a miszo, a szójaszósz, mind ezzel készül és ennek nagyon pozitív a hatása. Most a figyelem középpontjában a sejtek újjáépítő funkciója fermentatív baktériumok, de erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a bőrre is jó hatással van.

Igazából nem tudják, hogy ezt mi okozza, csak azt tudják, hogy van. Az így feldolgozott élelmiszerhez egyébként kell még valamilyen tartósítószert tenni? Nem, nincs szükség semmi másra. A koreai kultúrában fermentatív baktériumok van a kimcshi. Van-e ennek japán analógiája? Természetesen van: a nukazuke.

koraszülés genitális szemölcsök

Ehhez készítettem egy robotot. Ez tulajdonképpen fermentatív baktériumok beszélő tartály, ami a benne lévő szenzorok segítségével meg tudja mondani, hogy épp hol tart az erjesztés. De egyébként, ahogy a kimcshi esetében is, nagyon nehéz az erjesztés, ezért a fiatalabbak nem is nagyon fermentatív baktériumok bele. Az IT segítségével próbáltam egy hozzáférhető technológiát megteremteni, de ez azért kicsit még a jövő eszköze.

Amúgy mit teszel a robotba? Uborka, répa, padlizsán. Néha halat is teszek bele. Magyarországon egy kicsit monokultúrás az étkezésünk abban az értelemben, hogy mondjuk gombából jó, ha kétféle van a szupermarketekben. Segíthet-e ezen ez a tartósítási eljárás?

Ahhoz, hogy magas szintű legyen ez a kultúra, sokféle alapanyag kell. Az egésznek közösségi szintre kell emelkednie, kezdve a termelőktől egészen a vásárlókig, akik majd ezt meg is veszik.

példa ferguri

Nekünk is megvan a magunk kimcshije, ezeknek az alapja általában a káposzta, az uborka vagy a paprika. Te mit tartasz még izgalmas alapanyagnak Magyarországon? Sok terepmunka kellene ahhoz, hogy erre pontosan válaszolni tudjak.

shiitake gomba

De a cél nem az, hogy mindenáron új dolgokat találjunk ki, hanem hogy a régi dolgokat fedezzük fel újra. Nekem meggyőződésem, hogy Magyarországon nagyon sok olyan tudás van elásva, ami Európa más részein nem található meg.

parazita tabletták mellékhatások nélkül

Fotó: Sebestyén László.